אודות
חוק חופש המידע, התשנ"ח - 1998 (להלן: "החוק") נחקק ביום 19 במאי 1998 ונכנס לתוקף שנה לאחר מכן. החוק, והתקנות שנחקקו מכוחו, עיגן את זכותו של כל אזרח או תושב, לקבלת מידע המצוי בידי רשויות ציבוריות, בכפוף לסייגים שפורטו בו. החוק קובע כי יש לרשויות הציבור את המידע המבוקש, אלא אם חשיפתו תיפגע באינטרס אחר כגון בטחון המדינה, פרטיות, סודות מסחריים וכדומה.
לנוחיות הציבור, להלן תמצית של חלק מהוראות החוק ויישומו במועצה אזורית גדרות (להלן: "המועצה" או "הרשות"):
איזה מידע ניתן לקבל במסגרת החוק ?
כל המידע המצוי ברשות ציבורית, שהוא כתוב, מוקלט, מוסרט, מצולם או ממוחשב. פניות שהן בגדר בקשה, תלונה. הצעת ייעול, בירור, מכתב הוקרה וכיוצא בזה יש להפנות אל פניות הציבור במועצה.
בעלי תפקידים במועצה
הממונה על יישום חוק חופש המידע במועצה האזורית גדרות - גזבר המועצה, מר טוביה ישמח.
אופן הטיפול בבקשה לקבלת מידע:
מתי הרשות רשאית לדחות בקשה למידע ?
איזה מידע הרשות אינה חייבת למסור ?
גילוי מידע על צד שלישי
אם נתבקש מידע שמסירתו עלולה לפגוע בצד שלישי, והרשות שוקלת לאפשר למבקש המידע לקבל אותו - היא תודיע, בכתב, לצד השלישי על הגשת הבקשה ועל זכותו להתנגד למסירת המידע, ותודיע על כך למבקש; הצד השלישי רשאי להודיע לרשות, בתוך 21 ימים, כי הוא מתנגד לבקשה. אם הרשות דחתה את התנגדות הצד השלישי, היא תודיע לו על כך וכן על זכותו לעתור נגד החלטתה.
כיצד ניתן להגיש בקשה לפי חוק חופש המידע ?
בקשה צריכה להיות מוגשת בכתב לממונה על העמדת מידע לציבור, באחת מבין הדרכים הבאות :
אגרות ותשלומים נדרשים
עפ"י תקנות חוק חופש המידע (אגרות), התשנ"ט -1999, פניה לקבלת מידע תטופל רק לאחר תשלום אגרת בקשה בסך 20 ₪ ומתן התחייבות עצמית לשאת בתשלום אגרת טיפול ואגרת הפקת המידע, עד לסכום של 150 ₪.
פונה משלם זכאי לפטור מתשלום אגרת טיפול והפקה בגין שלוש שעות העבודה הראשונות. בנוסף, קיימות בתקנות מספר עילות, הפוטרות מתשלום האגרה, כאמור.
מומלץ לעיין בתקנות.
אם יהיה למועצה יסוד סביר להניח כי הטיפול בבקשה יהיה בהיקף שיחייב תשלום אגרת טיפול ואגרת הפקה בסכום העולה על 150 ש"ח, תהא רשאית המועצה לדרוש מהמבקש להפקיד את הסכום המשוער, או חלק ממנו, או להמציא ערובות להבטחת תשלום הסכום במלואו. לאחר הודעת המועצה כי עלות הטיפול תהיה בהיקף מעל 150 ש"ח, לא ימשיך הטיפול בבקשה עד שהמבקש יודיע על הסכמתו לשאת בעלות המשוערת, ויפקיד את הסכומים או ימציא את הערובות, לפי הנדרש.
כיצד ניתן לשלם ?
אגרת בקשה בסך 20 ₪ תשולם במסגרת הגשת הבקשה. ניתן לשלם את האגרה, בדרכים הבאות:
תשלום האגרה הנו תנאי לטיפול בבקשה, ולא יוחזר אף אם הבקשה תידחה. יש לשלוח את טופס הבקשה, בצירוף קבלה על תשלום האגרה, לכתובת המופיעה בראש מכתב זה. הטיפול בבקשה יחל רק לאחר קבלת האסמכתא בדבר תשלום האגרה.
למידע נוסף
"דו"ח יישום חוק חופש המידע"